Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Ιερά μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου


Ιερά μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ένα ιστορικό μνημείο που διασώζει την ιστορία του μικρού αυτού χωριού είναι το μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη νότια πλευρά. Χτίστηκε το 17ο αιώνα με τη βοήθεια όλων των κατοίκων και φυσικά του Μητροπολίτη της Άρτας, Σεραφείμ Ξενόπουλου, ο οποίος απάλλαξε με πολλούς κόπους ένα μέρος των κτισμάτων της μονής από τα κατακτητικά χέρια του Απτούλ εφέντη των Ιωαννίνων που κατείχε το χωριό.

Στη μονή φυλάσσονται άγια λείψανα όπως η τίμια κάρα του Άγιου Ιωάννη του Ελεήμονος, πατριάρχη Αλεξάνδρειας του θαυματουργού. Στην ιερά μονή υπήρχαν κτισμένα κελιά που φιλοξενούσαν τους επισκέπτες καθώς και στάβλοι για τα ζώα. Πολλοί αγωνιστές του 1821, όπως ο Κατσαντώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Μπακόλας και ο Κουτελίδας και άλλοι επισκέπτονταν το μοναστήρι. Κάποιοι ερευνητές αναφέρουν ότι ο Σκουφάς έμαθε τα πρώτα του γράμματα στο κρυφό σχολειό της Παναγίας από τον Κωνσταντίνο Γεροστάθη, γεγονός που μαρτυρεί και την ύπαρξη του κρυφού σχολειού. Το κρυφό σχολειό υπήρχε σκαμμένο κάτω από το μοναστήρι και η είσοδος του ήταν από πηγάδι που βρίσκονταν στο κέντρο της αυλής. Δυστυχώς δεν έχει γίνει καμιά προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια να έρθει στο φως το περιβόητο κρυφό σχολειό των Σελλάδων. Μερικοί χωριανοί μας προσπάθησαν χρησιμοποιώντας ερασιτεχνικά μέσα να το εξερευνήσουν, αλλά απέτυχε η προσπάθεια τους και το κύριο πρόβλημα που αντιμετώπισαν ήταν η έλλειψη οξυγόνου, επειδή έπρεπε να φτάσουν πολύ βαθιά και ο χώρος ήταν πολύ στενός. Κατά καιρούς γίνονται προσπάθειες να εξερευνήσει η αρχαιολογία το χώρο, αλλά παραμένουν άκαρπες. Σήμερα βέβαια η μονή χρησιμοποιείται ως ναός γιατί τα κελιά και οι στάβλοι πυρπολήθηκαν από τους κατακτητές. Η εκκλησία είναι τρίκλιτη θολωτή βασιλική με τρούλο.

Έχουν συνδεθεί πολλοί θρύλοι με το μοναστήρι της Παναγίας. Οι Σελλαδίτες ανέκαθεν ήταν πολύ πιστοί στην Παναγία και πιστεύεται ότι ήταν πολύ πιστοί στην Παναγία και πιστεύεται ότι όταν το 1806 έπεσε στο χωριό επιδημία πανώλης, η Παναγία θαυματουργικώς γλίτωσε τους Σελλαδίτες από τη φοβερή αυτή αρρώστια. Συγκεκριμένα, υπάρχει ο γλαφυρότατος μύθος ότι η ίδια η Παναγία κυνήγησε μακριά την πανώλη με την ίδια την ρόκα της. Βέβαια σήμερα λίγοι είναι αυτοί που πιστεύουν αυτές τις δοξασίες, αλλά εμείς τις αναφέρουμε από σεβασμό στην παράδοση και στην ιστορία του χωριού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου